Als ouder kun je soms moeilijk inzicht krijgen in wat er in het hoofd van jouw kind omgaat. Je kind neemt veel dingen waar en deze worden ergens gestopt waar jij als ouder niet bij kunt. Je kind kan doen alsof er niks aan de hand is, maar is dit wel echt zo? Op een gegeven moment zal zelfs het sterkste kind breken, en zich gaan uiten. Misschien in ongewenst gedrag, bedplassen, nare dromen, niet naar school willen, boosheid naar ouders of gezinsleden toe, zich terug trekken, minder goed presteren op school en zo meer.

Als ouder ben je uiteraard trots op jouw kind en natuurlijk wil je jouw kind begrijpen. Je wilt weten wat hij/zij denkt, voelt of ervaart. Je wilt weten of er angsten zijn of waar hij/zij over droomt. Je wilt jouw kind helpen op zijn/haar weg en volgen in de ontwikkeling. Geen enkele ouder wil zien dat hun kind een blokkade ontwikkelt en daardoor vast komt te zitten. Je wilt zien dat jouw kind lekker in zijn/haar vel zit, met jou open en bloot kan praten over allerlei zaken. Maar helaas gebeurt dat niet altijd, want ook kinderen voelen vaak haarfijn aan wanneer ze jou toch maar niet willen belasten met datgene waarmee ze zitten. Of ze denken dat je ze toch niet begrijpt.

Heb jij als ouder het idee dat jouw kind ergens tegenaan loopt, of niet lekker in zijn/haar vel zit maar er zelf niet uitkomt wat dit nou precies is, dan wil ik jou graag helpen met het analyseren van tekeningen van jouw kind. Een tekening is een momentopname en voor een goede analyse zijn meerdere tekeningen nodig, om patronen te kunnen herkennen. Als ik meerdere tekeningen in mijn bezit heb, pak ik alles bij elkaar en ga ik verbanden leggen. Wat komt er elke keer terug? Waar liggen patronen? Past het in de ontwikkelingsfase van het kind?

In een tekening kijk ik naar kleurgebruik, lijnen, vlakverdeling, gebruik van bepaalde vormen, hoeveel er is getekend, symboliek van voorwerpen of dieren die er getekend zijn, in welk hoek is wat getekend en zo meer. Soms kan het ook nodig zijn om meer informatie te krijgen van jou als ouder. Denk hierbij aan: meer informatie over jouw kind, of hoe de tekening tot stand gekomen is.

Als je dicht in de buurt van de praktijk woont, is het mogelijk om een afspraak in te plannen (samen met jouw kind) zodat we samen aan de slag kunnen om een tekening te maken. Op deze manier kan ik jouw kind observeren en een goede indruk krijgen. Als je niet in de buurt woont, is het ook mogelijk om tekeningen (digitaal) door te sturen.