Oorkaars Therapie

Oorsprong.
De oorkaars therapie is een oeroude therapie, die afstamt van de Hopi-indianen. De Hopi vormen een indianenvolk in het noordoosten van Arizona in de Verenigde Staten van Amerika. Het is de meest westelijke groep van de Pueblo-Indianen. Hopi is de afkorting van de term die het volk zelf gebruikt, Hopituh Sinom, ofwel “de mensen van Hopi”. Vroeger werden de Hopi ook wel als Moki of Moqui betiteld. De Hopi spreken een dialect uit de taalfamilie der Uto-Azteekse talen. Het volk woont midden in het reservaat van de Navajo. Er zijn ongeveer 18.000 Hopi verdeeld over elf autonome dorpen, die wonen in hun karakteristieke, in terrassen gebouwde, Pueblo-gebouwen.

De Oorkaars therapie kwam dus via de Hopi-indianen – die een grote geneeskundige kennis en een hoge spiritualiteit bezitten – uiteindelijk in Europa terecht. Bij de Hopi-indianen werd de oorkaars traditioneel gebruikt voor het zuiveren en harmoniseren van de energetische velden. Met andere woorden voor het verwijderen van negatieve energieën. Dit is niet zo verwonderlijk, want de oorkaars stamt uit de tijd dat ziekte, therapie en godsdienst nog nauw met elkaar verbonden waren.

Wat is oorkaars therapie en wat doet het?
Oorkaarsen bestaan uit 100% natuurlijke grondstoffen en worden gemaakt volgens een geheim, origineel, oud, indiaans recept. Ze worden nog steeds met de hand gemaakt. Voor het bereiden van de oorkaars wordt natuurzuiver katoen gedrenkt in zuivere bijenwas, dat vermengd is met (verpulverde) geneeskrachtige kruiden. Dit kruidenmengsel is samengesteld volgens het originele recept van de Hopi-indianen en bevat bestanddelen als: honingextract, etherisch extract van salie, hertshooi (st. janskruid) en kamille. Nadat het mengsel van bijenwas en kruiden door het katoen is opgenomen wordt het katoen tot een cilinder gerold. Het resultaat is een rechte, holle kaars. De kaars is zo gerold, dat hij precies boven in de gehoorgang pas en niet te diep in de gehoorgang geduwd kan worden. Binnen, onder in de holle kaars zit een speciale filter, die belet dat verbrandingsresten en bijenwas het oor in druppelen.

Bij de oorkaars therapie wordt het oor op een zachte manier gereinigd. Dit gebeurt met behulp van een (speciaal voor dit doel vervaardigde) holle “brandende” kaars. De therapie heeft een zeer brede werking, waardoor het zowel geschikt is als revitaliserende of preventieve therapie. Oorkaars therapie kan gebruikt worden als een op zichzelf staande behandelwijze, maar het is ook een goede aanvulling op andere therapieën of als afsluiting van een massagebehandeling. De oorkaars therapie kan ingezet worden voor het behandelen van de volgende klachten:
• Hoofdpijn en migraine (drukcompensatie)
• Nervositeit en stress (ontspannend)
• Slaapproblemen
• Oorpijn, oorsuizing en oor tinteling
• Ontstekingen van de neusholten, voorhoofdsholteontsteking (sinusitis) of keelontstekingen
• Verkoudheid, griep en loopneus
• Losmaken en verwijderen van oorsmeer (pijnloos alternatief voor het uitspuiten van het oor)
• Heesheid

Oorkaars therapie is ook zeer geschikt voor kinderen (denk aan keel, neus en oorklachten). Kinderen vanaf 2 jaar kunnen worden behandeld. Een voorwaarde is echter, dat ze stil kunnen blijven liggen. Kinderen met buisjes in de oren kunnen niet behandeld worden, omdat het trommelvlies geperforeerd is. Wel mogen de kinderen een oorkaars behandeling krijgen vóórdat de buisjes gestoken worden. Het is mogelijk dat een ingreep met buisjes daarna dan helemaal niet meer nodig is. Twee maanden na het verwijderen van de buisjes mogen kinderen de oorkaars therapie krijgen.

Een oorkaars therapie behandeling wordt, naast het hebben van buisjes en een geperforeerd trommelvlies, ook afgeraden bij:
• Acute oorontsteking (op de dag van de behandeling ontstaan)
• Een operatie aan het trommelvlies en / of de gehoorbeentjes
• Epilepsiepatiënten
• Eczeem of schimmelinfectie in het oor
• Ziekte van Ménière

De behandeling.
Alvorens de oorkaars therapie begint hebben we een kort gesprek waarin je aangeeft wat je eventuele klachten zijn. Daarna begint de behandeling.

De behandeling start met een zachte hoofdmassage, gevolgd door een lymfedrainage. Op en rondom de oorschelp liggen reflexzones en acupunctuurpunten worden gestimuleerd door massage. Hierdoor wordt ook het regeneratieproces in o.a. het bindweefsel geprikkeld. De circulatie van energie, bloed-, en lymfe zal in het gehele organisme verbeteren. De massage maakt het gebied rondom de oren ontvankelijk en bevordert de werking van de oorkaars. Na de massage van het eerste oor ga je op je zij liggen en wordt de holle brandende kaars in het oor gestoken. De kaars steekt slechts voor een klein gedeelte in het oor. Dit is geheel pijnloos. Het merendeel van de kaars steekt uit het oor. Op de oorkaars staat een rode streep, ongeveer 10 centimeter boven de gehooringang. Zodra de oorkaars deze rode lijn bereikt heeft, wordt de oorkaars uit de gehoorgang verwijderd. Het branden van de oorkaars duurt ongeveer vijf minuten. Hierna volgt een klein rustmoment, om de therapie goed te laten doorwerken, waarna het andere oor op dezelfde werkwijze behandeld gaat worden.

Tijdens het branden van de oorkaarsen, kun je een ruisend of knisperend geluid horen en voel je een overweldigende warmte, dat als zeer ontspannend ervaren wordt. Tijdens het verbranden zijn verschillende fasen te onderscheiden in de werking van de kaars.
• Door het “schoorsteeneffect” ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang. De vlam zorgt ervoor dat de luchtzuil (in het oor) gaat trillen. Hierdoor wordt het trommelvlies licht gemasseerd en zorgt op haar beurt weer dat de druk in het middenoor (beter) geregeld wordt.
• Tijdens het branden van de kaars ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en intensiveert de warmte. De warmte zorgt ervoor dat de acupunctuurpunten in het oor worden gestimuleerd.
• De aangename warmte stimuleert bovendien de doorbloeding en de lymfestroom in de oren, de keel, de neus en de bijholten.
• De verbranding zorgt voor een zacht ruisend geluid. Dit geluid in combinatie met de weldadige warmte van de kaars zorgt voor een ontspannend gevoel.
• De kruiden in de kaars hebben ook een uitwerking op het middenoor, het evenwichtsorgaan, het slakkenhuis en het orgaan van Corti (via de buis van Eustachius), de mond-, keel-, neus-, en bijholten.

Je ervaart een aangenaam gevoel van warmte, verlichting, ontspanning, geluk en geborgenheid door het knisperende geluid van een haardvuur dat veroorzaakt wordt door de verbranding. De totale duur van deze behandeling is 45 minuten. Gebruik geen grote hoeveelheid alcohol voor of na de behandeling. De eerste twee uur na de behandeling ook niet douchen of zwemmen.

Je kunt het beste veel water drinken na de behandeling (of kruidenthee) zodat losgemaakte afvalstoffen beter afgevoerd worden en je minder kans hebt op hoofdpijn of spierpijn (want losgemaakte toxines kunnen zich gaan vastzetten op andere plaatsen).

Je kunt een afspraak maken voor een oorbaars behandeling door een email te sturen via het contactformulier.

De oorkaars therapie mag niet gebruikt worden ter vervanging van een huisartsbezoek. Bij lichamelijke klachten dien je altijd eerst een bezoek aan een arts / specialist te brengen!