Oorkaars therapie behandeling

Alvorens de oorkaars therapie begint hebben we een kort gesprek waarin je aangeeft wat je eventuele klachten zijn. Daarna begint de behandeling.

De behandeling start met een zachte hoofdmassage, gevolgd door een lymfedrainage. Op en rondom de oorschelp liggen reflexzones en acupunctuurpunten worden gestimuleerd door massage. Hierdoor wordt ook het regeneratieproces in o.a. het bindweefsel geprikkeld. De circulatie van energie, bloed-, en lymfe zal in het gehele organisme verbeteren. De massage maakt het gebied rondom de oren ontvankelijk en bevordert de werking van de oorkaars. Na de massage van het eerste oor ga je op je zij liggen en wordt de holle brandende kaars in het oor gestoken. De kaars steekt slechts voor een klein gedeelte in het oor. Dit is geheel pijnloos. Het merendeel van de kaars steekt uit het oor. Op de oorkaars staat een rode streep, ongeveer 10 centimeter boven de gehooringang. Zodra de oorkaars deze rode lijn bereikt heeft, wordt de oorkaars uit de gehoorgang verwijderd. Het branden van de oorkaars duurt ongeveer 10 minuten. Daarna wordt met een wattenstokje het oor gereinigd en dan wordt de oorschelp met zalf ingesmeerd. Hierna volgt een klein rustmoment, van zo’n 10-15 minuten, om de therapie goed te laten doorwerken, waarna het andere oor op dezelfde werkwijze behandeld gaat worden.

Tijdens het branden van de oorkaarsen, kun je een ruisend of knisperend geluid horen en voel je een overweldigende warmte, dat als zeer ontspannend ervaren wordt. Tijdens het verbranden zijn verschillende fasen te onderscheiden in de werking van de kaars.
• Dankzij het “schoorsteeneffect” ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang. De vlam zorgt ervoor dat de luchtzuil (in het oor) gaat trillen. Hierdoor wordt het trommelvlies licht gemasseerd en zorgt op haar beurt weer dat de druk in het middenoor (beter) geregeld wordt.
• Tijdens het branden van de kaars ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en intensiveert de warmte. De warmte zorgt ervoor dat de acupunctuurpunten in het oor worden gestimuleerd.
• De aangename warmte stimuleert bovendien de doorbloeding en de lymfestroom in de oren, de keel, de neus en de bijholten.
• De verbranding zorgt voor een zacht ruisend geluid. Dit geluid in combinatie met de weldadige warmte van de kaars zorgt voor een ontspannend gevoel.
• De kruiden in de kaars hebben ook een uitwerking op het middenoor, het evenwichtsorgaan, het slakkenhuis en het orgaan van Corti (via de buis van Eustachius), de mond-, keel-, neus-, en bijholten.

Je ervaart een aangenaam gevoel van warmte, verlichting, ontspanning, geluk en geborgenheid door het knisperende geluid van een haardvuur dat veroorzaakt wordt door de verbranding. De totale duur van deze behandeling is 45-60 minuten. Gebruik geen grote hoeveelheid alcohol voor of na de behandeling. De eerste twee uur na de behandeling ook niet douchen of zwemmen.

Je kunt het beste veel water drinken na de behandeling (of kruidenthee) zodat losgemaakte afvalstoffen beter afgevoerd worden en je minder kans hebt op hoofdpijn of spierpijn (want losgemaakte toxines kunnen zich gaan vastzetten op andere plaatsen).

Je kunt je opgeven voor de oorkaars therapie door een email te sturen via het contactformulier.