Wat is encaustic art?

Encaustic Art – ook wel het schilderen met bijenwas – is een eeuwenoude schilderkunst. Het woord Encaustic betekent letterlijk “inbranden”, wat duidt op de warmte die nodig is om de was te smelten en bruikbaar te maken. Geschiedkundigen vermoeden dat de kunst van Encaustic was schilderingen ongeveer 2500 jaar oud is en werd gepraktiseerd in de oudheid door Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Zij gebruikten Encaustic om onder andere portretten te schilderen op sarcofagen en iconen. Bij het openen van grafkelders is gebleken, dat deze portretten heel goed waren geconserveerd.

Encaustic is een techniek, waarbij wordt ‘geschilderd’ met verschillende kleuren bijenwas en een schilderijzertje. Door de was te verwarmen op het schilderijzer en vervolgens aan te brengen op speciaal papier, kun je mooie tekeningen maken. Het mooie van deze schildertechniek is, dat je niet hoeft te kunnen tekenen en schilderen en dat het al vanaf de leeftijd vanaf 10 jaar beoefend kan worden. Deze leeftijd is bepalend, omdat we met hete strijkijzertjes werken.

Wanneer je gericht bepaalde technieken toepast zoals strijken, stempelen, zigzaggen, strepen, tippen of deppen is het mogelijk om ‘realistische’ afbeeldingen te maken, zoals landschapjes. Het is ook mogelijk om intuïtief te schilderen, gewoon vanuit je gevoel. Op deze manier ontstaan mooie afbeeldingen, die voor uzelf een bepaalde betekenis of boodschap kunnen hebben.