Wat is Hand- en voetreflex

Oorsprong.
Hand- en voetreflex is een oude natuurgeneeswijze die al meer dan 3000 jaar geleden door Egyptenaren, Chinezen en Indianen werd gebruikt. Hand- en voetreflex is gebaseerd op de gedachte dat lichaam, geest en ziel volmaakt met elkaar in verbinding staan en samen één geheel vormen. In die tijd was men zich nog niet bewust van de natuurwetten en had men nog bewust contact met hun intuïtie. In onze tijd is ons denken gebaseerd op materialisme, en wordt ons gevoel denken onderdrukt. Onze intuïtie is geblokkeerd: het verband tussen lichaam en geest wordt afgedaan als onzin, en we worden ziek door een “mechanische storing”. De laatste jaren is er echter weer een grote ommekeer: er komt weer steeds meer waardering voor alternatieve geneeswijzen, waaronder ook de hand- en voetreflex. Hand- en voetreflex wordt ook wel hand- en voetreflexologie, hand- en voetreflextherapie of hand- en voetreflexzonetherapie genoemd.

De westerse hand- en voetreflexologie, zoals we deze tegenwoordig kennen, werd ontwikkeld door de Amerikaanse KNO-arts Dr. William Fitzgerald (1872-1942), en verder uitgewerkt door verpleegster en fysiotherapeute Eunice Ingham (1889-1974). Volgens de zonetheorie van Fitzgerald is het lichaam in de lengte verdeeld in tien zones, die alle delen van het lichaam zo met elkaar verbinden, dat elke klacht kan worden behandeld door ergens anders binnen de zone druk uit te oefenen. Druk op handen en voeten ligt voor de hand omdat zenuwen en zenuwuiteinden daar dicht aan de oppervlakte liggen, en elke zone één vinger en één teen bevat. Bovendien zijn voeten gevoeliger dan handen omdat ze met sokken en schoenen beschermd worden.

Wat is hand- en voetreflex en wat doet het.
Hand- en voetreflextherapie is een alternatieve geneeswijze voor lichamelijke en psychische klachten. Net zoals bij Reiki, mag de hand- en voetreflex niet gebruikt worden ter vervanging van een huisarts bezoek. Ook bij de hand- en voetreflex geldt, dat je bij lichamelijke klachten eerst een bezoek aan de huisarts / specialist brengt. Ik kan je door het geven van een hand- en / of voetreflex behandeling niet genezen, maar ik kan wel je lichaam het juiste zetje geven waardoor het zelf genezend vermogen wordt aangesproken.

Door ons hele lichaam lopen energiebanen, welke onder andere in de voeten eindigen. Door allerlei omstandigheden kunnen deze energiebanen geblokkeerd raken, bijvoorbeeld door: angst, verdriet, stress of boosheid. Door een energieblokkade kun je lichamelijke klachten krijgen. Een hand- of voetreflex behandeling helpt bij diverse klachten en problemen, denk daarbij aan:
• Burn-out.
• Vermoeidheid.
• Huidproblemen.
• Luchtwegproblemen.
• Hormonale klachten.
• Spijsverteringsklachten.
• Hoofdpijn en migraine.
• Hoofd- nek-schouder klachten.
• Slaapproblemen.
• Diverse ‘vage’ klachten.
• Preventief voor een goede gezondheid.

Met een hand- of voetreflex behandeling worden de energiebanen, en hun bijbehorende blokkades hierin, behandeld. Hand- en voetreflex gaat er van uit dat ons hele lichaam wordt weerspiegelt op onze voeten. Al onze organen, botten, zenuwen en weefsels hebben een reflexzone op de voeten. Door het behandelen van deze reflexzones (drukpunten) wordt de gezondheid van de mens bevordert.

Onder onze voeten zitten duizenden zenuwuiteinden, deze corresponderen met bepaalde organen, klieren, spieren, lymfeklieren en andere delen van ons lichaam. Door druk uit te oefenen op een bepaalde zone gaat er een seintje naar onze hersenen en die sturen een prikkel naar het bijbehorende orgaan en hierdoor wordt dit orgaan gestimuleerd in zijn werking. Via de drukpunten, behandel je dus die delen of organen die ermee in contact staan.

Zo komen lichaam en geest weer in balans. Na de behandeling voel je de energie weer door je lichaam stromen, maar tegelijkertijd is de behandeling ook heel aangenaam ontspannend. De effecten van een hand- en / of voetreflex behandeling:
• Verbetert de doorbloeding.
• Bevordert de afvoer van afvalstoffen.
• Verhoogt de weerstand.
• Loslaten van spanning.
• Opheffen van blokkades.

De hand- en voetreflextherapie mag niet gebruikt worden ter vervanging van een huisartsbezoek. Bij lichamelijke klachten dien je altijd eerst een bezoek aan een arts / specialist te brengen!