Wat is oorkaars therapie

Oorsprong.
De oorkaars therapie is een oeroude therapie, die afstamt van de Hopi-indianen. De Hopi vormen een indianenvolk in het noordoosten van Arizona in de Verenigde Staten van Amerika. Het is de meest westelijke groep van de Pueblo-Indianen. Hopi is de afkorting van de term die het volk zelf gebruikt, Hopituh Sinom, ofwel “de mensen van Hopi”. Vroeger werden de Hopi ook wel als Moki of Moqui betiteld. De Hopi spreken een dialect uit de taalfamilie der Uto-Azteekse talen. Het volk woont midden in het reservaat van de Navajo. Er zijn ongeveer 18.000 Hopi verdeeld over elf autonome dorpen, die wonen in hun karakteristieke, in terrassen gebouwde, Pueblo-gebouwen.

De Oorkaars therapie kwam dus via de Hopi-indianen – die een grote geneeskundige kennis en een hoge spiritualiteit bezitten – uiteindelijk in Europa terecht. Bij de Hopi-indianen werd de oorkaars traditioneel gebruikt voor het zuiveren en harmoniseren van de energetische velden. Met andere woorden voor het verwijderen van negatieve energieën. Dit is niet zo verwonderlijk, want de oorkaars stamt uit de tijd dat ziekte, therapie en godsdienst nog nauw met elkaar verbonden waren .

Wat is oorkaars therapie en wat doet het?
Oorkaarsen bestaan uit 100% natuurlijke grondstoffen en worden gemaakt volgens een geheim, origineel, oud, indiaans recept. Ze worden nog steeds met de hand gemaakt. Voor het bereiden van de oorkaars wordt natuurzuiver katoen gedrenkt in zuivere bijenwas, dat vermengd is met (verpulverde) geneeskrachtige kruiden. Dit kruidenmengsel is samengesteld volgens het originele recept van de Hopi-indianen en bevat bestanddelen als: honingextract, etherisch extract van salie, hertshooi (st. janskruid) en kamille. Nadat het mengsel van bijenwas en kruiden door het katoen is opgenomen wordt het katoen tot een cilinder gerold. Het resultaat is een rechte, holle kaars. De kaars is zo gerold, dat hij precies boven in de gehoorgang pas en niet te diep in de gehoorgang geduwd kan worden. Binnen, onder in de holle kaars zit een speciale filter, die belet dat verbrandingsresten en bijenwas het oor in druppelen

Bij de oorkaars therapie wordt het oor op een zachte manier gereinigd. Dit gebeurt met behulp van een (speciaal voor dit doel vervaardigde) holle “brandende” kaars. De therapie heeft een zeer brede werking, waardoor het zowel geschikt is als revitaliserende of preventieve therapie. Oorkaars therapie kan gebruikt worden als een op zichzelf staande behandelwijze, maar het is ook een goede aanvulling op andere therapieën of als afsluiting van een massagebehandeling. De oorkaars therapie kan ingezet worden voor het behandelen van de volgende klachten:
• Hoofdpijn en migraine (drukcompensatie)
• Nervositeit en stress (ontspannend)
• Slaapproblemen
• Oorpijn, oorsuizing en oor tinteling
• Ontstekingen van de neusholten, voorhoofdsholteontsteking (sinusitis) of keelontstekingen
• Verkoudheid, griep en loopneus
• Losmaken en verwijderen van oorsmeer (pijnloos alternatief voor het uitspuiten van het oor)
• Heesheid

Oorkaars therapie is ook zeer geschikt voor kinderen (denk aan keel, neus en oorklachten). Kinderen vanaf 2 jaar kunnen worden behandeld. Een voorwaarde is echter, dat ze stil kunnen blijven liggen. Kinderen met buisjes in de oren kunnen niet behandeld worden, omdat het trommelvlies geperforeerd is. Wel mogen de kinderen een oorkaars behandeling krijgen vóórdat de buisjes gestoken worden. Het is mogelijk dat een ingreep met buisjes daarna dan helemaal niet meer nodig is. Twee maanden na het verwijderen van de buisjes mogen kinderen de oorkaars therapie krijgen.

Een oorkaars therapie behandeling wordt, naast het hebben van buisjes en een geperforeerd trommelvlies, ook afgeraden bij:
• Acute oorontsteking (op de dag van de behandeling ontstaan)
• Een operatie aan het trommelvlies en / of de gehoorbeentjes
• Epilepsiepatiënten
• Eczeem of schimmelinfectie in het oor
• Ziekte van Ménière

De oorkaars therapie mag niet gebruikt worden ter vervanging van een huisartsbezoek. Bij lichamelijke klachten dien je altijd eerst een bezoek aan een arts / specialist te brengen!