Wat is reiki

Oorsprong.
Reiki werd herontdekt en ontwikkeld door de Japanner Dr. Mikao Usui, die onder andere een boeddhistische monnik was. Hij werd geboren op 15-08-1865 in het dorpje Taniai in het Yamagata-district in de Gifprefectuur. Deze prefectuur ligt nabij het huidige Nagoya. In zijn jonge jaren studeerde hij in de boeddhistische Tendai-tempel op de heilige berg Kurama ten Noorden van Kyoto, Kiko. Kiko= de Japanse variant van Qigong, een reeks oefeningen die ertoe dienen, door middel van meditatie, ademhalingstechnieken en langzame bewegingen de gezondheid te verbeteren. Usui reisde door Japan, China en Europa op zoek naar kennis. Hij wilde zoveel mogelijk leren en hield zich met een groot aantal vakken bezig, waaronder medicijnen, psychologie, religie en spirituele ontwikkeling. in maart 1922 voelde hij een groot en sterk geestelijk licht zijn kruin binnenstromen. Dit licht was de reiki energie die in de vorm van een inwijding tot hem kwam. In april 1922 ging hij naar Tokio waar hij de Usui Reiki Ryoho Gakkai, de stichting voor de Usui Geneeswijze oprichtte. Later opende hij een aanzienlijk grotere kliniek in Nakano, Tokio, en begon door Japan te reizen om meer mensen over reiki te vertellen. Op 9 maart 1926 stierf Usui na een beroerte tijdens een reikicursus in Fukuyama. Hij is begraven bij de Saihoji-tempel in Suginami-Ku in Tokio. Zijn studenten plaatsten een gedenksteen naast zijn graf met een prachtige inscriptie, waarin zijn leven en werken met reiki wordt beschreven.

Wat is reiki en wat doet het?
Reiki is geen geneeswijze zoals wij die volgens de reguliere geneeskunde kennen. Reiki mag dus ook niet gebruikt worden ter vervanging van een huisartsbezoek. Bij lichamelijke klachten dien je altijd eerst een bezoek aan een arts / specialist te brengen! Reiki kan wel ondersteuning bieden bij een behandeling, kan pijn verzachten en ondersteunt op natuurlijke wijze het genezingsproces.

Een Reikibehandeling leidt tot diepe ontspanning, heft blokkades op, ontgift en versterkt je levensenergie. Een blokkade is opgehoopte energie die de energiestroom gedeeltelijk kan blokkeren, waardoor er elders een tekort aan energie is. Hierdoor ontstaat onbalans. Blokkades ontstaan door het langdurig verdringen of niet goed verwerken van emoties. Onbalans zorgt voor een tekort aan energie en dat zorgt er weer voor dat mensen niet goed in hun vel zitten of ziek worden. Door Reiki wordt het vermogen van het lichaam zichzelf te genezen opnieuw ontwikkeld. Daarnaast is Reiki ook een middel om mensen weer in contact te brengen met dat wat hen voedt, met wie ze werkelijk zijn.

Reiki kan onder andere worden toegepast bij chronische ziekten (zoals reuma/artritis), rugpijn, hoofdpijn, verstuikingen, maagaandoeningen, verwondingen, whiplash, ontstekingen en diverse stress-gerelateerde aandoeningen. Ook als je andere of geen specifieke klachten hebt kan een Reikibehandeling je op verschillende niveaus ondersteunen. Reiki ondersteunt het fysiek niveau (je lichaam), emotioneel niveau (je gevoelens), mentaal niveau (je gedachten), en op spiritueel niveau (je bewustzijn).

Reiki werkt ontspannend en verlicht ongemakken als pijn en stress. Reiki therapie wordt ook gezien als een methode om tot innerlijke rust en een beter zelfbewustzijn te komen.

Reiki mag niet gebruikt worden ter vervanging van een huisartsbezoek. Bij lichamelijke klachten dien je altijd eerst een bezoek aan een arts / specialist te brengen!